Nieuws - Rockit Festival

Nadat Rockit in april de terugkeer van het avontuurlijke en grens-overschrijdende jazzfestival naar Groningen aankondigde, maakt de organisatie nu zes nieuwe namen bekend. Het is gelukt om vernieuwer Steve Coleman and Five Elements te strikken. Ook Nubya Garcia, Aaron Parks & Little Big, Secret Chiefs 3, het Noordpool Orkest en Benjamin Herman’s Bughouse worden toegevoegd aan de line-up, met o.a. de reeds bevestigde namen Pharoah Sanders en GoGo Penguin.

Het ‘Rockit-stelsel’, dat vorig jaar werd aangevoerd door inspirator en cross-over pionier pur sang, Herbie Hancock, wordt dit jaar uitgebreid met opnieuw toonaangevende namen uit de internationale hedendaagse jazz scene en rising stars, die zich openstellen voor het onbekende. Rockit verleent zijn naam aan Hancock’s gelijknamige monsterhit uit 1983. Dit nummer was destijds baanbrekend als mix van funk, jazz, hiphop, dance en een vleugje rock. De naam Rockit verwijst naar een actuele trend waarin de huidige generatie jazz artiesten flirt met rock, punk, geïmproviseerde muziek en de compositietechnieken uit de klassieke muziek.

Een van de invloedrijkste jazzmuzikanten van de afgelopen decennia, Steve Coleman, komt met zijn band Five Elements naar Groningen. Met het collectief M—base combineerde hij virtuoze jazztechnieken met hiphop, funk en rock van de straat. Leren door ervaring en groeien door creativiteit, was een van hun basisideeën. Deze manier van denken had groot effect op hoe jazz musici sinds de late jaren ‘80 ritme en compositie technieken gebruiken.

In Londen is een generatie jonge en zelfverzekerde muzikanten aan de oppervlakte gekomen, die jazz serveren met de energie van danceclubs en het anti-establishment-gevoel van de punk. Een van de leidende figuren is onomstotelijk tenorsaxofonist, componist en bandleider Nubya Garcia. Gospel, soul en latin uit haar jeugd mixt ze met de ingrediënten grime, garage en dub uit Londen, de stad waar ze opgroeide.

Met zijn nieuwe band Little Big trekt Aaron Parks zich weinig aan van de grenzen van het genre en flirt hij openlijk met indierock, R&B, elektro en hiphop. Met melodische songs, moderne ritmes en meeslepende solo’s zet het kwartet een heerlijke muzikale wereld neer.

Het avant-garde septet Secret Chiefs 3 legt een onwaarschijnlijke hoeveelheid muziekstijlen op de mat en mengt rock, jazz, exotica, surf, Ethiopische funk, death metal, Arabische klanken, swing en gipsy tot …eh, ja tot wat? Dat is het geheim van de Chiefs. Op Rockit speelt SC3 integraal John Zorn’s grensverleggende albums Masada Books 2 en 3.

Drie dagen voor deze Rockit-editie wordt de Canadese legende Joni Mitchell 75 jaar oud. Componist, pianist en Mitchell-fan Reinout Douma ziet dat als een mooie gelegenheid om haar te eren met zijn Noordpool Orkest. Voor het project Songs of Joni Mitchell nodigt hij ook jazz zangeres Zara McFarlane uit Londen, saxofoon-virtuoos Ben van Gelder, aanstormend zangeres Anna Serierse en gitaarwonder Jorrit Westerhof uit.

Saxofonist, componist, producer en bandleider Benjamin Herman werd in 1968 in de wieg gelegd om muziek te maken en vierde afgelopen mei zijn vijftigste verjaardag. Deze mijlpaal wordt gevierd met een aantal albums, waaronder Bughouse. Een langgekoesterde wens, waarop Herman zijn eerste muzikale liefdes punk en jazz combineert.

Eerder dit jaar werden Pharoah Sanders, GoGo Penguin, AZIZA ft. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, Colin Stetson en STUFF. al aangekondigd. De komende maanden worden er nog meer namen bekend gemaakt.

Nieuws

Fotoimpressie Rockit 2017

Huisfotograaf Niels Knelis Meijer maakte voor Rockit een fraaie beeldimpressie van het festival. Hierbij een selectie. Herbie Hancock Donny McCaslin Thundercat…

More details

Nieuws

Sterrenkok Steven Klein Nijenhuis van Onder de Linden naar Rockit!

Naast een uitbundige line-up zet Rockit nu ook hoog in op het gebied van horeca. Zo kun je als bezoeker voorafgaand aan en tijdens het muzikale programma genieten van een sterrenlunch of diner van chef-kok Steven Klein Nijenhuis van restaurant Onder de Linden in Aduard. De organisatie van Rockit vindt het foodconcept namelijk een belangrijk onderdeel van een succesvolle festivalprogrammering. Voor late lunch (vanaf 14.00 uur) en diner kun je tijdens het festival, vrij inlopen en aldaar afrekenen.

More details

Nieuws

Rockit meets soundsofmusic

De programmeurs van Rockit en soundsofmusic hechten er grote waarde aan dat hun festivals elkaar versterken. Niet alleen presenteert soundsofmusic ook veel avontuurlijke muziek voor nieuwsgierige luisteraars en muziekliefhebbers, tevens…

More details

Nieuws

Line-up Rockit compleet!

De line-up van Rockit is compleet en om je vingers bij af te likken! Aan de indrukwekkende lijst met namen met onder andere jazz-legende Herbie Hancock, BadBadNotGood, Avishai Cohen en Thundercat…

More details

Nieuws

KAARTVERKOOP GESTART!

De Oosterpoort barst op 11 november van de avontuurlijke jazz en alternatieve klanken. Wil je ook de eerste editie meemaken? Bestel dan vanaf VRIJDAG 19 MEI kaarten (vanaf 10.00 uur) en…

More details

Nieuws

Herbie komt naar Rockit!

“We hebben allemaal de natuurlijke neiging om voor de veilige weg te kiezen, voor datgene te kiezen waarvan we weten dat het werkt, in plaats van risico’s nemen. Maar dat is…

More details