Nieuws - Rockit Festival

Rockit, het avontuurlijke en grensoverschrijdende festival vol versmeltingen van genres en stijlen, komt na de eerste succesvolle editie terug naar Groningen! Met circa 2000 enthousiaste bezoekers in 2017 is Noord-Nederland weer een toonaangevend muziekfestival rijker. Opnieuw slaan De Oosterpoort en North Sea Jazz de handen ineen en presenteren op zaterdag 10 november 2018 een mix van progressieve jazz, experimentele pop, (post)rock, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek. De eerste klinkende namen zijn: Pharoah Sanders, GoGo Penguin, AZIZA ft. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, STUFF. en Colin Stetson.

Het ‘Rockit-stelsel’, dat vorig jaar werd aangevoerd door inspirator en cross-over pionier pur sang, Herbie Hancock, wordt dit jaar uitgebreid met opnieuw toonaangevende namen uit de internationale hedendaagse jazz scene en rising stars, die zich openstellen voor het onbekende. Artiesten die een nieuw ‘sterrenstelsel’ willen betreden door jazz als uitgangspunt te nemen, maar veel verder gaan dan dat. Hip, eigentijds, prikkelend, grensverleggend. Kortom: future music, dat is Rockit.

Zo is er Pharoah Sanders, een jazzicoon van formaat. Deze tenorsaxofonist beweegt zich tussen vrije geïmproviseerde jazz tot mainstream. Hij maakte in de jaren ‘60 al indruk op zijn grote voorbeeld John Coltrane. Sanders’ concerten belichamen de spirituele basis van avant-garde jazz, waarbij hij zijn eigen sonische wereld vormt: explosief, met uitbundige en felle energie en zijn onmiskenbare diep scheurende rauwe saxsound.

Ook bassist en bandleider Dave Holland kan gerust een levende legende worden genoemd. Hij heeft een neus om super groups te formeren en brengt met zijn nieuwste project, AZIZA, drie topmusici naar Groningen: Chris Potter (s), Lionel Loueke (g) en Eric Harland (d). Hun gevarieerde achtergrond brengt een mix aan stijlen: van aanstekelijke vette funky grooves, exotische Caribische klanken tot Afrikaanse invloeden en moderne jazzrock.

Uiteraard is ook de jongere generatie vertegenwoordigd. Het Britse pianotrio GoGo Penguin veroverde de wereld met hun laatste twee albums, Man Made Object (2016) en A Humdrum Star (2018), waarbij elektronica de drijfveer vormt en triphop en dance-klanken de overhand hebben.

STUFF. is nog zo’n uitgesproken groep jonge honden die Europa overdondert. Het energieke en dynamische Vlaamse vijftal brengt een bruisende cocktail van elektronische, moderne loop-based muziek met een dikke knipoog naar funk, jazz, soul, hiphop en fusion.

Nog meer experimenteels valt te beleven bij de Canadese bassaxofonist Colin Stetson, die zijn publiek steevast imponeert met een meeslepende reis langs de randen van jazz en post-rock waar klank en ritme samenkomen. De virtuoze Stetson heeft een weergaloze techniek en staat bekend om zijn agressieve powerspel.

De komende maanden worden er nog meer namen bekend gemaakt.

Nieuws

Fotoimpressie Rockit 2017

Huisfotograaf Niels Knelis Meijer maakte voor Rockit een fraaie beeldimpressie van het festival. Hierbij een selectie. Herbie Hancock Donny McCaslin Thundercat…

More details

Nieuws

Sterrenkok Steven Klein Nijenhuis van Onder de Linden naar Rockit!

Naast een uitbundige line-up zet Rockit nu ook hoog in op het gebied van horeca. Zo kun je als bezoeker voorafgaand aan en tijdens het muzikale programma genieten van een sterrenlunch of diner van chef-kok Steven Klein Nijenhuis van restaurant Onder de Linden in Aduard. De organisatie van Rockit vindt het foodconcept namelijk een belangrijk onderdeel van een succesvolle festivalprogrammering. Voor late lunch (vanaf 14.00 uur) en diner kun je tijdens het festival, vrij inlopen en aldaar afrekenen.

More details

Nieuws

Rockit meets soundsofmusic

De programmeurs van Rockit en soundsofmusic hechten er grote waarde aan dat hun festivals elkaar versterken. Niet alleen presenteert soundsofmusic ook veel avontuurlijke muziek voor nieuwsgierige luisteraars en muziekliefhebbers, tevens…

More details

Line-up Rockit compleet!

De line-up van Rockit is compleet en om je vingers bij af te likken! Aan de indrukwekkende lijst met namen met onder andere jazz-legende Herbie Hancock, BadBadNotGood, Avishai Cohen en Thundercat…

More details

Nieuws

Nieuws

KAARTVERKOOP GESTART!

De Oosterpoort barst op 11 november van de avontuurlijke jazz en alternatieve klanken. Wil je ook de eerste editie meemaken? Bestel dan vanaf VRIJDAG 19 MEI kaarten (vanaf 10.00 uur) en…

More details

Herbie komt naar Rockit!

“We hebben allemaal de natuurlijke neiging om voor de veilige weg te kiezen, voor datgene te kiezen waarvan we weten dat het werkt, in plaats van risico’s nemen. Maar dat is…

More details