Nieuws - Rockit Festival

GRONINGEN – De line-up van het grensoverschrijdende jazzfestival Rockit is compleet. De laatste namen die zijn toegevoegd zijn James Brandon Lewis Trio, Joe Armon-Jones, Ava Mendoza, Will Guthrie & Maxime Petit, Robocobra Quartet en Shapes of Time. Ten opzichte van vorig jaar is het programma flink uitgebreid en zijn er niet vijf, maar zes zalen. Op de tweede editie van dit festival, een samenwerking van De Oosterpoort en North Sea Jazz, staan maar liefst 21 toonaangevende namen. Bezoekers kunnen een sterke line-up verwachten, met artiesten uit de internationale hedendaagse jazz scene, maar ook rising stars, die zich openstellen voor het onbekende.

Tenorsaxofonist James Brandon Lewis is geen onbekende op de Nederlandse podia. In 2016 zorgde niet alleen hij, maar vooral het publiek dat het dak eraf ging tijdens North Sea. “Zelden werd hier een artiest zo enthousiast toegejuicht” zag de Volkskrant. Bassist Jasper Stadhouders en drummer Onno Govaert vormen de ideale ritmesectie voor de groovende saxofoon van Lewis, die met zijn twee kompanen jazz, rauwe funk en een stevige portie gospel mengt.

Voor spectaculair toetsenist en mede-oprichter van het befaamde Ezra Collective Joe Armon-Jones is hiphop, zoals bij zoveel muzikanten van zijn generatie, de belangrijkste invloed in zijn souljazz, die hij lardeert met dub-elementen. “One of the scene’s most promising voices”, schreef het gezaghebbende Pitchfork.

Ava Mendoza componeert ruige songs vol hypnotische loops, verminkte bluesakkoorden en psychedelische intermezzo’s. Samen met de Franse bassist Maxime Petit en de Australische drummer Will Guthrie bracht ze in 2014 een 7” uit met postpunk, garage-achtige noisetracks, die snel zijn weg vond naar een cultstatus.

Het Noord-Ierse collectief Robocobra Quartet zweert bij de ‘fuck-it-all-gedachte’, met als basis een huilende drummer-zanger, een slepende bas en dreigende saxofoons. Per tour wordt een viertal samengesteld uit een pool van zo’n veertien muzikanten. Toch is er wel een zekerheid: een mix van jazz, hardcore punk en hedendaagse klassieke muziek, die verrassend genoeg ook zeer toegankelijke popliedjes voort kan brengen.

Jazz, klassiek, Indiase klanken en pop komen samen tot het verrassend originele geluid van Shapes of Time, dat violist Oene van Geel en bassist Mark Haanstra naar de grote festivals en podia van Nederland brengt. Het elastische en open samenspel van Oene en Mark creëert de ruimte voor gitarist Raphael Vanoli. “In soundscape-achtige, impressionistische composities zoeken de musici spanning in het kleinste.” (NRC Handelsblad ****)

Improvisatie, experimentele projecten en elektronische muziek in Groningen
In de eerste week van november staat Groningen bol van de improvisatie, experimentele projecten en elektronische muziek. Rockit slaat de handen ineen met Soundsofmusic: het festival van 6 tot en met 11 november op diverse plekken in de Groninger binnenstad. Samen halen zij Shapes of Time naar het noorden. De afterparty van Rockit wordt gehost door LOFT. Nadat het 7-koppige dj-team uit Groningen op het festival in De Oosterpoort draait, zetten de LOFT residents het feestje voort in VERA.

Eerder dit jaar werden Pharoah Sanders, GoGo Penguin, Steve Coleman and Five Elements, AZIZA ft. Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland, Terence Blanchard E-Collective, Colin Stetson, Secret Chiefs 3, Nubya Garcia, Aaron Parks & Little Big, Noordpool Orkest ‘Songs of Joni Mitchell’, Benjamin Herman’s Bughouse, STUFF., Schnellertollermeier, KUHN FU, Dans Dans en Ryley Walker al aangekondigd.

Nieuws

Rockit festival maakt naam waar

Het avontuurlijke en grensoverschrijdende jazzfestival Rockit voegt vijf nieuwe namen toe aan de line-up. Met trots kondigt de festivalorganisatie jazztrompettist Terence Blanchard met E-Collective, brutal jazz trio Schnellertollermeier, het in…

More details

Nieuws

Fotoimpressie Rockit 2017

Huisfotograaf Niels Knelis Meijer maakte voor Rockit een fraaie beeldimpressie van het festival. Hierbij een selectie. Herbie Hancock Donny McCaslin Thundercat…

More details

Nieuws

Sterrenkok Steven Klein Nijenhuis van Onder de Linden naar Rockit!

Naast een uitbundige line-up zet Rockit nu ook hoog in op het gebied van horeca. Zo kun je als bezoeker voorafgaand aan en tijdens het muzikale programma genieten van een sterrenlunch of diner van chef-kok Steven Klein Nijenhuis van restaurant Onder de Linden in Aduard. De organisatie van Rockit vindt het foodconcept namelijk een belangrijk onderdeel van een succesvolle festivalprogrammering. Voor late lunch (vanaf 14.00 uur) en diner kun je tijdens het festival, vrij inlopen en aldaar afrekenen.

More details

Nieuws

Rockit meets soundsofmusic

De programmeurs van Rockit en soundsofmusic hechten er grote waarde aan dat hun festivals elkaar versterken. Niet alleen presenteert soundsofmusic ook veel avontuurlijke muziek voor nieuwsgierige luisteraars en muziekliefhebbers, tevens…

More details

Nieuws

Line-up Rockit compleet!

De line-up van Rockit is compleet en om je vingers bij af te likken! Aan de indrukwekkende lijst met namen met onder andere jazz-legende Herbie Hancock, BadBadNotGood, Avishai Cohen en Thundercat…

More details

Nieuws

KAARTVERKOOP GESTART!

De Oosterpoort barst op 11 november van de avontuurlijke jazz en alternatieve klanken. Wil je ook de eerste editie meemaken? Bestel dan vanaf VRIJDAG 19 MEI kaarten (vanaf 10.00 uur) en…

More details

Nieuws

Herbie komt naar Rockit!

“We hebben allemaal de natuurlijke neiging om voor de veilige weg te kiezen, voor datgene te kiezen waarvan we weten dat het werkt, in plaats van risico’s nemen. Maar dat is…

More details