Van Thundercat tot Avishai Cohen: Rockit toont diversiteit met acht nieuwe namen - Rockit Festival

Van Thundercat tot Avishai Cohen: Rockit toont diversiteit met acht nieuwe namen

Nadat afgelopen mei de eerste zes namen van Rockit bekend gemaakt zijn, met Herbie Hancock als grote headliner, voegt het nieuwe festival nog acht klinkende acts toe aan de eerste editie op zaterdag 11 november. Dit zijn: Thundercat, Miles Mosley, Mark Guilliana Jazz Quartet, Avishai Cohen Quartet (trompet), Allison Miller’s Boom Tic Boom, tUnE-yArDs, TaxiWars en Knower.

Rockit is een nieuw, avontuurlijk en grensoverschrijdend festival vol versmeltingen van genres en stijlen. Zo combineert het eendaagse event dat plaatsvindt in De Oosterpoort in Groningen, progressieve jazz met crossovers naar experimentele pop, rock, alternative music en hedendaags gecomponeerde muziek. De acht toegevoegde acts passen dan ook perfect binnen het ‘Rockit-stelsel’ en tonen een grote diversiteit. Zo is de avontuurlijke LA, West Coast Get Down scene, vertegenwoordigd met up-rising stars Thundercat (Stephen Bruner), Miles Mosley en Knower, waarbij deze acts zich bewegen tussen psychedelische funk, zwoele (soul)jazz en uitbundige elektronica. Contrabassist en zanger Miles Mosley is initiatiefnemer van de West Coast Get Down, een vriendencollectief uit Los Angeles, waar ook tenorsaxofonist Kamasi Washington en nieuwkomer Cameron Graves deel van uitmaken. Creatief brein Thundercat, ook bassist en vocalist, werkte ook samen met deze groep, maar is vooral een vrije geest die even makkelijk de studio en het podium deelt met Erykah Badu, Kendrick Lamar, Herbie Hancock, Michael McDonald (Steely Dan) alsook de hardcorepunkband Suicidal Tendencies. Thundercat is een grote naam op het befaamde Brainfeeder label van producer Flying Lotus. Zijn recente album Drunk doet het internationaal erg goed.

 

Progressieve sound
Daarnaast duikt Rockit de hedendaagse jazz in met twee van de meest toonaangevende namen van de internationale jazz scene: Mark Guilliana Jazz Quartet (1980, New Jersey) en Avishai Cohen Quartet (1978, Israël). Deze generatiegenoten staan beide bekend door hun eigenzinnige progressieve sound en diep doordringende spel. Zo stal drummer Guiliana in 2015 al de show met pianist Brad Mehldau en hun baanbrekende elektronische plaat, Mehliana: Taming The Dragon (2015) en speelde hij evenals Donny McCaslin, ook te zien op Rockit, mee op het afscheidsepos van David Bowie, Blackstar. Guiliana runt zelf onder andere zijn akoestische Jazz Quartet, waarbij hij in al zijn gedaantes moeiteloos grenzen weet te vervagen.

 

Het spel van trompettist Avishai Cohen wordt veelal vergeleken met de geest van Miles Davis, wat met name komt doordat hij evenals de grootmeester zijn instrument toepast als verlengstuk van zichzelf en daarmee aangrijpende, melancholische emoties oproept. Cohen ontvangt niets dan lof voor zowel zijn debuut op het beroemde kwaliteitslabel ECM, Into the Silence (2015) als de net uitgebrachte opvolger, Cross My Palm With Silver.

 

De naam Allison Miller is in Nederland relatief nieuw, maar deze drumster, componist en bandleider draait in de New York scene al heel wat jaartjes mee en staat zelfs in de top 20 critics poll van beste drummers in tijdschrift Downbeat. Haar groep, Boom Tic Boom, valt op door eigenzinnige sound en een niet alledaagse bezetting bestaande uit: klarinet, cornet en viool, piano en bas.

En dan zijn er nog TaxiWars en tUnE-yArDs. Twee totaal verschillende groepen die toch veel gemeen hebben: ze zijn ongrijpbaar, bruisend van experiment en staan garant voor een explosieve performance. De Vlamingen van TaxiWars, met frontman Tom Barman (dEUS), behoeven eigenlijk geen introductie meer; ze waren ook dit jaar te zien op Eurosonic. De Amerikaanse Merril Garbus (1979) heeft met tUnE-yArDs ook al de nodige credits opgebouwd. Deze eigenzinnige dame staat bekend om haar onconventionele werkwijzen, haar aanstekelijke Afrikaanse grooves, theatrale samplepop, vocal loops met een rauw folkrandje. Ze heeft inmiddels drie succesvolle albums op haar naam staan en werkt sinds 2011 samen met bassist Nate Brenner.